Vinteren begynder så småt at gå på hæld, og solens stråler breder sig langsomt til flere af døgnets timer. For mange danskere betyder denne del af året, at det er tid til vinterferie – måske endda til en tur på ski. Hvis du er en af de mange danskere, der pakker skibrillerne og de lange underbukser lige nu, så er der gode råd til dig. Det kridhvide sne og det blændende solskin har nemlig en effekt på dine øjne. I dette indlæg deler jeg derfor forklaringer og gode råd fra Carsten Edmund, der er formand for øjenforeningen. Læs med for at blive klogere på, hvordan du kan beskytte øjnene på skipisterne.

Øjnene påvirkes af skarpt lys

Når man stiger af skiliften og sætter kursen ned af den første pist, så kender du nok følelsen af, at øjnene kan trække sig lidt sammen i mødet med lyset, der reflekteres fra det kridhvide sne. Grunden skal findes i, at øjnene bliver udsat for en stor mængde ultraviolet lys. Sollys er oftest ikke farligt for øjnene, men i løbet af en lang dag på ski bliver øjnene udsat for så store mængder ultraviolet lys, at det er en god ide at følge nogle forholdsregler. Øjets yderste beskyttelseslag er binde- og hornhinden, og disse er ikke beskyttet mod uv-stråling. Derfor risikerer de at tage skade ved langvarig udsættelse for store mængder ultraviolet lys.

Skærm øjnene for det skarpe lys

Ifølge Carsten Edmund er der en oplagt metode til at beskytte øjnene. Helt simpelt skal øjnene skærmes for de skarpe stråler. Derfor opfordrer han alle skiløbere til at benytte solbriller eller skibriller, hvis man skal ud på en lang dag på sneen og i solen. Solbriller skærmer øjnene mod det ultraviolette lys, hvilket forhindrer skade på horn- og bindehinde. De klassiske tætsiddende skibriller, som oftest fås med gult glas, er også gode til at skærme øjnene mod uv-stråling. Samtidig har skibrillerne flere fordele i forbindelse med at beskytte øjnene på pisten. Da skibrillerne sidder tæt ind til ansigtet rundt om øjnene, kan denne brille også skærme øjet for vind, kulde og blæst. Endelig har skibrillens gule glas den fordel, at det bliver lettere at se skipisten – særligt i dårligt vejr.

Sneblindhed

Måske har du prøvet det selv: En lang dag på pisterne lakker mod enden, men øjnene føles irriteret, som om man har grus i øjnene og måske endda smerter. Sneblindhed kan bedst forstås som en solskoldning på huden, hvor øjets slim- og hornhinder har oplevet en overfladisk forbrænding.

Heldigvis er sneblindhed oftest en midlertidig tilstand, der selv går væk med tiden. Hvis du bliver ramt af sneblindhed, er der dog flere ting, som du kan gøre for at lindre tilstanden. Mørke virker ofte lindrende på øjne i tilfælde af sneblindhed. Derfor kan det være en god ide at opholde sig i et mørkt rum. Der findes også forskellige øjensalver og smertetillende håndkøbsmedicin, der kan hjælpe dig.

Jeg håber, at denne artikel har givet en forståelse af skiferiens mulige påvirkning af øjet. WordPress er dog ikke det eneste sted, hvor jeg deler ud af nyheder om øjnene. Du kan læse mange flere artikler på Kirug Peter Brincker Medium og Peter Brincker Behance. Vi læses ved en anden god gang.

Skriv en kommentar