Nyheder

Ny undersøgelse: Øjenbetændelse hos børn kan være symptom på COVID-19

Ifølge en ny undersøgelse fra JAMA Ophthalmology kan øjenbetændelse hos børn være symptom for COVID-19. Dog betyder det ikke, at forældre skal trykke på panikknappen, i tilfælde af, at barnet har røde og irriterede øjne, fastslår flere øjenlæger. Det forholder sig nemlig sådan, at børn ofte er offer for øjenbetændelse.

Continue reading “Ny undersøgelse: Øjenbetændelse hos børn kan være symptom på COVID-19”

Kan en dårlig diæt lede til synstab?

Det er velkendt viden, at en balanceret kost og god ernæring gavner hele kroppen, inklusiv øjnene. Dette blev yderligere realistisk hos flere, da historien ramte, om en 17 årig dreng, der blev juridisk blind som følge af en dårlig diæt. 

Continue reading “Kan en dårlig diæt lede til synstab?”

Særligt gen knyttet til lavt søvnbehov er identificeret

I de seneste år har forskere verden over brugt megen tid og energi på at studere gener, der har indflydelse på menneskers døgnrytme. Langt færre ressourcer er blevet lagt i at undersøge gener, der er bestemmende for søvnbehov, dvs. hvor meget eller lidt søvn et menneske har behov for. Nu har neuro-forskere på University of California, USA, imidlertid identificeret et gen, der tilsyneladende giver anledning til et meget lavt søvnbehov.

Continue reading “Særligt gen knyttet til lavt søvnbehov er identificeret”

Skal du på skiferie? Husk at beskytte dine øjne

Rigtig mange danskere tager i disse uger afsted på en velfortjent skiferie i Østrig, Frankrig, Norge, Schweiz og andetsteds, hvor snefaldet er optimalt til skisport. Mange har investeret store summer penge i kvalitetsski samt svedtransporterende skitøj, men ligeså vigtig som disse ting er det at beskytte dine øjne. På skiferien er øjnene nemlig udsat for store mængder UV-stråling, der både kommer direkte fra solen, men også fra solstrålernes refleksion i sneen. Strålingen kan både give forbrændinger på den sarte hud omkring øjnene, men også forårsage alvorlige skader på dit syn.

Continue reading “Skal du på skiferie? Husk at beskytte dine øjne”

Tørre eller våde øjne: årsager og behandling

Døjer du med tørre eller våde øjne? Det gør rigtig mange danskere. Øjets overflade har betydning for øjets velvære, og derfor kan overfladetilstande præget af tørhed, overdreven vådhed eller irritation nedsætte kvaliteten af dit syn. Der er mange forskellige årsager til tørre og våde øjne, og tit kan det være svært at slå helt fast, hvad den specifikke forklaring er. Dog er generne ofte knyttet til aldring af øjet, hormonelle forandringer, et for tørt indeklima, kronisk brug af øjendråber eller fejlstilling af øjenlågene. Continue reading “Tørre eller våde øjne: årsager og behandling”

Er øjendråber fremtidens behandling for presbyopi?

Presbyopi, mere alment kendt som alderssyn eller gammelmandssyn, er en synslidelse, der rammer mange mennesker over fyrre. De bliver langsomt mere og mere langsynede og mister evnen til at se skarp på korte afstande. Tilstanden er ikke at forveksle med almindelig langsynethed, hypermetropi, som kan være tilstede helt fra barnsben og er et resultat af, at øjet er for kort. Presbyopi er i stedet en konsekvens af forandringer i øjets linse, der mister sin elasticitet i takt med alderen. Traditionelt har man behandlet presbyopi med briller eller kontaktlinser, men nu peger American Academy of Ophtalmology på, at øjendråber måske i fremtiden kan erstatte disse metoder.

Continue reading “Er øjendråber fremtidens behandling for presbyopi?”