Forringet syn i mørke: Bilister har øget risiko for uheld i vinteren

Vi er ved at være nogle dage inde i de måneder, hvor vi vågner op til mørke og kommer hjem til mørke, når arbejdsdagen er slut. Det betyder også, at kulden og frosten er ved at snige ind timerne, hvor danskerne transporterer sig til og fra arbejde. Det gør, at flere tager bilen frem for cyklen, og det øger risikoen for ulykker i trafikken. 

Er du en af dem, der sætter dig ind i bilen og måske føler dig en smule utryg, når mørket omfavner bilen og lygterne markant lyser de første par meter op ad vejen. Der findes mange, som frygter at køre galt, køre en cyklist eller fodgængere ned, når mørket falder på. Hvis vejret så også byder på regn eller sne, kan det gøre det endnu vanskeligere for bilister at se, og derfor anbefales det også, at man som cyklist tager en refleksvest eller krydsbånd på. 

Grunden til, at man skal være meget varsom skyldes blandt andet, at hver fjerde bilist har været ved at overse en cyklist eller fodgænger i trafikken grundet mørket. Hvis man har et dårligt syn, så er der givetvis større sandsynlighed for, at man overser en anden trafikant. Man skal dog ikke føle sig helt uden for rækkevidde, fordi det er helt normalt, at det er udfordrende for øjnene at omstille sig fra lys til mørke. Det kan for eksempel være, hvis man går fra et oplyst hjem ud i mørket i bilen. Hvis man så har nedsat syn, som mange med alderen får, så er det endnu vanskeligere at omstille sig. Der findes også en diagnose for det, som kaldes natteblindhed, hvor man særligt har svært ved at se i mørket, men måske ikke ud over det. 

Hvis man er nervøs for at køre i trafikken og kan mærke, at ens syn ikke er optimalt, så er det værd at undersøge hos en øjenlæge, hvorledes der er noget galt. Selvom man altid har haft et godt syn, så er det med stor sandsynlighed blevet forringet med alderen, og det kan skyldes forskellige øjensygdomme, at man har problemer med at se i mørket. Find en øjenlæge, du kan føle dig tryg hos. 

Skriv en kommentar