Forskere fra University of Virginia (UVA) har opdaget en medvirkende årsag til forøgede mængder af skadelige blodkar i øjet, som dermed skaber en ny mulighed for at behandle aldersbetinget makula degeneration og andre synsnedsættende sygdomme.

Hvad er årsagen til synsnedsættelsen?

Det er forskerne Dr. Jayakrishne Ambati og Shao-bin Wang, der, sammen med andre kollegaer, har lavet denne opdagelse. De har identificeret en ny metode, som kan forhindre formationen af skadelige og unormale, sammensnoede blodkar. Det er denne form for blodkar, der associeres med synslidelser som aldersbetinget makula degeneration, proliferativ diabetisk retinopati og retinal veneokklusion.

Forskere har i længere tid været klar over, at de unormale, sammensnoede blodkar i øjet forøges, hvis der er store mængder af en substans kaldet “vascular endothelial growth factor-A” eller VEGF. Der findes allerede tilgængelige behandlinger, som bekæmper væksten af disse blodkar, men de har kun vist forbedringer i starten af et behandlingsforløb, hvorefter behandlingen får mindre og mindre effekt. Derfor har der været behov for at finde nye og bedre behandlinger, som kan bevare patienternes syn.

Hvad går opdagelsen ud på?

Ambati og Wangs opdagelse identificerede et nøgle protein, som øger niveauerne af VEGF. Ved at blokere dette protein i mus har reduceret deres VEGF niveauer markant. Forskerne observerede desuden ingen negative effekter i øjets hornhinde, som er den lysfølsomme del i  øjet, hvor de unormale blodkar forekommer. 

Udover at have identificeret en lovende metode for fremtidig behandlinger mod synstab, så har opdagelsen også givet indsigt i de fundamentale mekanismer, som er ansvarlige for forøgede mængder af blodkar, der nedsætter synet hos millioner af mennesker. Inden den nye opdagelsen kan lede til en reel behandlingsmetode, kræver det dog mere research og flere undersøgelser.

Læs hele undersøgelsen her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s