Øjet er ikke kun et vindue ind til sjælen – det er også et vindue ind til dit hjertes helbred. Ny forskning peger på en stærk sammenhæng mellem en persons hjertehelbred og de små blodkar i nethinden i øjet. Forskere i England har udviklet en banebrydende AI teknologi, der kan analysere øje-skanninger og finde frem til tegn på forhøjet risiko for hjerteproblemer.

Øjenskanninger er en del af et rutinetjek, der foretages ved en øjenklinik og optiker, men med den nye teknologi er det muligt at få langt mere information ud af disse rutine-skanninger.

Deep learning

Forskere har fundet ud af, at forandringer i de små blodkar på nethinden er en indikator for bredere vaskulære problemer herunder hjerteproblemer. Med den viden har forskere altså udviklet AI teknologi, der på baggrund af øjenskanninger, kan identificere om en person er i højrisiko for at få et hjerteanfald i en periode over det følgende år.

Teknologien er udviklet af forskere ved Leeds Universitet i England, og har brugt metoden kaldets deep learning. Denne metode er en kompleks serie af algoritmer, der gør computere (AI) i stand til at identificere mønstre i data og derpå lave forudsigelser.

AI teknologien blev fodret med data fra 5000 mennesker, hvilket computeren derpå kunne analysere og opdele i mønstre og se sammenhængen mellem blodkar i nethinden og hjerte-kar-sygdomme. På den måde ved AI teknologien, hvad den skal se efter i scanningen af nethinderne.

Et revolutionerende værktøj

Forskerne kunne berette i tidsskriftet Nature Machine Intelligence, at AI teknologien var korrekt i forudsigelsen i 70 til 80% af tilfældene og kunne derfor benyttes som hjælp i mere dybdegående kardiovaskulære undersøgelse.

Metoden kan vise sig at være revolutionerende og give et godt værktøj i forbindelse med at undersøge patienter for risiko for hjerte-kar-sygdomme. Med denne viden kan der tages forholdsregler og benyttes forebyggende behandlinger for personer i høj-risiko zonen, hvilket på sigt vil forhindre hjertetilfælde. AI teknologien vil altså kunne fange tegn på forhøjet risiko hos person op til et år forud for et eventuelt hjertetilfælde.

Professor Alex Frangi, der superviserede studiet, udtaler ”Denne teknik åbner op for muligheden for at revolutionere screeningen ad hjertesygdomme. Nethindescanninger er forholdsvis billige og bruges rutinemæssigt i mange optikerpraksis. Som et resultat af automatiseret screening kan patienter, der er i høj risiko for at blive syge, blive henvist til en specialist”. Læs hele studiet her.

Kilde: Sciencedaily.com

Læs mere om Øjenlæge Peter Brincker her

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s