Døjer du med tørre eller våde øjne? Det gør rigtig mange danskere. Øjets overflade har betydning for øjets velvære, og derfor kan overfladetilstande præget af tørhed, overdreven vådhed eller irritation nedsætte kvaliteten af dit syn. Der er mange forskellige årsager til tørre og våde øjne, og tit kan det være svært at slå helt fast, hvad den specifikke forklaring er. Dog er generne ofte knyttet til aldring af øjet, hormonelle forandringer, et for tørt indeklima, kronisk brug af øjendråber eller fejlstilling af øjenlågene.

Som øjenlæge i Charlottenlund beskæftiger jeg med primært med patienter, der ønsker en øjenlaseroperation, men jeg oplever også mange patienter, der kommer til mig med våde, tørre og irriterede øjne. De oplever svie, brændende fornemmelser i øjnene, tørhed, rindende øjne, ømhed, kløe og følelsen af at være meget træt eller have grus i øjnene. Nogle patienter kommer også med øjne, der udskiller tåreflåd eller pus. I dette indlæg gennemgår jeg kort de to tilstande samt behandlingen af dem.

Tørre øjne

Det kan selv for en øjenlæge være svært at finde den helt nøjagtige grund til, at en patient har tørre øjne, men megen arbejde foran en computerskærm samt et for tørt indeklima er hyppigt forbundet med tørre øjne. Derudover er tørre øjne også ofte aldersbetinget. Behandlingen for tørre øjne vil tit være en symptombehandling snarere end en behandling af den bagvedliggende årsag. Patienten udstyres med øjendråber, der kan afhjælpe følelsen af tørhed. Dertil anbefales ofte pauser fra skærmarbejde samt fokus på at forbedre indeklimaet på arbejdspladsen og i hjemmet.

Våde øjne

Mennesker får våde øjne, når tåreproduktionen overstiger øjets afløbskapacitet. Hos ældre mennesker sker dette tit som følge af, at tårepumpen ikke fungerer så godt længere, fordi vævets elasticitet forringes med alderen.  Den forringede elasticitet kan desværre ikke opereres eller behandles på anden vis. Andre grunde til våde øjne kan være fejlstilling af øjenlågene, hvor det nedre øjenlåg begynder at hænge lidt ud- og nedad. Det kan resultere i en tåresø, der ikke kan løbe igennem tårevejene, hvorved tårerne i stedet løber ud over øjenlågets rand. Fejlstilling af øjenvipper eller indadrettede øjenlåg er også årsag til våde øjne. Vipperne irriterer øjet, og det kan medføre, at øjet per refleks øger tåresekretionen med rindende øjne som resultat. Behandlingen af fejlstillede øjenlåg er ofte en operation, der korrigerer fejlstillingen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s