Presbyopi, mere alment kendt som alderssyn eller gammelmandssyn, er en synslidelse, der rammer mange mennesker over fyrre. De bliver langsomt mere og mere langsynede og mister evnen til at se skarp på korte afstande. Tilstanden er ikke at forveksle med almindelig langsynethed, hypermetropi, som kan være tilstede helt fra barnsben og er et resultat af, at øjet er for kort. Presbyopi er i stedet en konsekvens af forandringer i øjets linse, der mister sin elasticitet i takt med alderen. Traditionelt har man behandlet presbyopi med briller eller kontaktlinser, men nu peger American Academy of Ophtalmology på, at øjendråber måske i fremtiden kan erstatte disse metoder.

To slags øjendråber er under udvikling

Presbyopi sker som nævnt, fordi øjets linse bliver stivere med alderen, og to slags øjensdråber, der kan afhjælpe dette, er under udvikling. Det drejer sig om såkaldte miotiske dråber samt blødgørende dråber. Miotiske dråber virker ved, at få linsen til at udvide sig, hvilket gør de uskarpe områder af synet mindre. De blødgørende dråber gør, som navnet antyder, øjelinsen blødere og mere elastisk. Linsen genvinder på den måde en del af sin evne til at fokusere på nære objekter, og ‘synets ur’ kan så at sige skrues flere år tilbage. Meget tyder dog på, at de blødgørende dråber er bedst egnet til personer i tidlige stadier af presbyopi og som ikke lider af grå stær.

Kliniske tests viser gode resultater

Ifølge American Academy of Ophtalmology er både miotiske og blødgørende dråber ved at blive klinisk testet på mennesker. Tre producenter, Allergan, Presbyopia Therapies og Orasis Pharmaceuticals, udvikler førstnævnte, mens Novartis er de eneste på markedet, der arbejder på at udvikle blødgørende dråber.  Testresultaterne for begge typer dråber er gode, og eksperter forventer derfor, at den ene eller begge typer dråber vil blive tilgængelige for patienter inden for få år.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s