Rigtig mange danskere ryger, og der er desværre noget, der tyder på at flere og flere unge begynder at ryge. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse har i årevis kørt kampagne efter kampagne, der illustrerer og advarer om de sundhedsskadelige effekter af rygning. Uden på pakkerne i dag ses ydermere gruopvækkende billeder af sorte lunger og andre rygerelatede lidelser og skavanker. Øjenlidelser som følge af rygning har der dog endnu ikke været sat ordentligt fokus på, og det er ærgerligt, da rygning kan være meget skadeligt for et menneskes syn og faktisk være en medvirkende årsag til nedsat syn og i sidste ende blindhed.

Rygning øger risikoen for disse øjenlidelser

Rygning er i den internationale forskning blevet forbundet med øget risiko for grå stær samt øjenlidelsen AMD (øjenforkalkning). Grå stær er meget udbredt på verdensplan. Konsekvenserne af lidelsen er tiltagende sløret syn, blænding i sollys, dobbeltsyn samt ændring i opfattelsen af farver. Ubehandlet kan grå stær ende med total blindhed.

AMD er en sygdom koncentreret i nethindens skarpsynscentrum også kaldet ”den gule plet”. AMD går særligt ud over læsesynet, men i senere stadier kan mennesker med lidelsen også opleve lysskyhed og manglende evne til at se detaljer. For nogle kan dette betyde, at de skal have optiske hjælpemidler til læsningen samt ikke længere kan køre bil.

Udover grå stær og AMD kan rygning også medvirke til optisk nerveskade samt udvikling af tørre øjne og diabetisk retinopati. Optisk nerveskade er alvorligt og kan lede til blindhed, mens tørre øjne resulterer i sviende og røde øjne samt øget tåreproduktion, der kan være til stor gene i hverdagen. Diabetisk retinopati kan ligesom optisk nerveskade føre til nedsat syn, når blodkarrene i øjnene svulmer op, lukker sig eller der opstår anormale vækster af blodårer på hornhinden.

Få styr på dit syn som ryger eller tidligere ryger

Hvis du som ryger eller tidligere ryger er bekymret for dit syn eller oplever deciderede synsproblemer, så er du meget velkommen til at kontakte Øjenkirurgisk Klinik v. Peter Brincker på tlf. 70 88 42 09 eller udfylde kontaktformularen på www.peterbrincker.dk. Klinikken tilbyder gratis konsultation og har mange års erfaring med behandling af grå stær og andre øjenlidelser via øjenlaseroperationer med den bedste og sikreste laserteknologi på markedet.

 

Kilder: American Academy of Ophthalmology

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s