Det er sommer i Danmark, og solen skinner. Som børn lærer vi ofte, at solens stråler er skadelige for øjnene. “Solen kan brænde dine øjne og gøre dig blind” – det er skræmmescenariet. Men hvor farlig er solen egentlig for øjnene? Og hvor langt bør du gå for at beskytte dem?

Hvad er det præcist ved solen, der kan være farligt for øjnene?

Solskin indeholder UV-stråling og det er den, der kan have en skadelig virkning på øjnene. Øjnenes horn- og bindehinder er ikke gearede til at beskytte øjet med UV-stråling, og særligt kortbølgede UV-stråler har nemt ved at trænge ind og gøre skade.

UV-indekset i Danmark er dog ofte ikke særligt højt, og almindelig færdsel i sollys giver ikke anledning til UV-skader. Det er typisk kun voldsom eksponering for sollys med højt UV-indeks over længere perioder, der forårsager varige mén og skader på øjnene.

Hvor langt bør du gå for at beskytte dine øjne mod solen?

I Danmark har vi ikke solskin året rundt, og de fleste danskere udsættes derfor ikke for kraftig UV-stråling over længere perioder.

Der er således ingen grund til at gå i panik og holde sig inden døre. Alligevel er der et par ting, du kan gøre for at beskytte dine øjne bedst muligt, når du gerne vil nyde solen:

  1. Tag en solhat på, der giver dine øjne skygge for solen
  2. Bær solbriller med UV-beskyttelse
  3. Benyt solcreme rundt omkring dine øjne

Hvor og i hvilke situationer skal du passe særligt på øjnene?

Øjnene kan være ekstra udsatte for skadelig UV-stråling på steder nær ækvator, hvor mange danskere holder ferie. Her er afstanden til solen mindre, og solen vil skinne dig mere direkte i øjnene. Steder med store overflader, der reflekterer solens stråler bør også give anledning til større omtanke for solbeskyttelse af øjnene.

Genspejling betyder nemlig, at UV-eksponeringen forøges. Det gælder fx på skisportssteder samt på stranden og på havet, hvor solskinnet genspejles i havoverfladen. Vær derfor særligt opmærksom på at beskytte dine øjne mod solen, når du er på ferie nær Ækvator, samt hvis du surfer, sejler, løber på ski eller solbader.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s