Kunstig intelligens er fremtiden på en lang række områder, og der forskes selvfølgelig også i, hvordan kunstig intelligens kan benyttes inden for øjenkirurgi. Et spørgsmål, der længe har interesseret forskere og øjenkirurger er, hvorvidt kunstig intelligens kan benyttes som effektivt værktøj til screening af øjenlaserpatienter. Et nyt studie foretaget i et samarbejde mellem universiteter i Singapore og Sydkorea kommer måske med svaret.

Øjenlaseroperationer er én af de allermest effektive måder at behandle synsproblemer såsom nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl på. Men laserbehandling kan være forbundet med risici for nogle patienter. Pt. er det øjenlæger og øjenkirurger, der med deres menneskelige sanser og ekspertise i oftalmologi vurderer, om en patient er kandidat til en øjenlaseroperation eller bør fravælge laser, fordi vedkommende er i risikogruppen for bivirkninger.

Men i fremtiden kan kunstig intelligens måske stå for risikovurderingen – og gøre det med endnu større præcision end den, de menneskelige øjenkirurger kan mønstre. Det peger et nyt singaporeansk-koreansk studie i hvert fald på. Studiet blev gennemført med data fra 2016-2018 fra flere tusinde sydkoreanere, der havde til hensigt at få foretaget en øjenlaseroperation. Forskerne bag undersøgelsen fandt frem til, at kunstig intelligens med afsæt i fem specialdesignede algoritmer kunne skelne mellem egnede og uegnede øjenlaserpatienter med 93.4% nøjagtighed.

Studiets resultater peger dermed på, at kunstig intelligens i fremtiden kan blive et værdifuldt screeningsværktøj, der kan sikre, at færre patienter får bivirkninger som følge af øjelaseroperationer, som de faktisk ikke var gode kandidater til.

Kilde: “Adopting machine learning to automatically identify candidate patients for corneal refractive surgery”. In npj Digital Medicine, volume 2, no. 59, (2019).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s